facebook

Kreatív zenei foglalkozások


„Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be."
(Kodály Zoltán)

Korunkban érezhetően aktuálisak e gondolatok, hiszen egyre zajosabb világunkban még inkább hiányát érezhetjük az igazán átélt zenei élményeknek.
Gyermekeknek, felnőtteknek legtöbb esetben nincs lehetőségük a zenei fantázia
(„a teremtő képzelet”) megmozgatására és a zenei emóció teljes átélésére.
Pedig a zenei kreativitás, az alkotókészség mindenkié.


Ezért is indítottuk útjára zenés alkotó foglalkozásainkat, ahol játékos módon ismerkedhetünk meg a muzsika különböző rétegeivel, főbb alapelemeivel és stílusaival. Tesszük ezt úgy, hogy a csoportos foglalkozások közben szinte észrevétlenül egy alkotóközösséggé alakulunk át. Azok is élvezettel vesznek részt ezeken a közös alkotócsoportokban, akiknek semmilyen zenei előképzettsége sincs, sőt azok is, akik eddig azt gondolták, hogy ők képtelenek bármilyen zenei megnyilvánulásra.

Kodály Zoltánnal együtt valljuk, hogy: „Rögtönözne minden gyermek (ember) ha hagynák.”
Közös zenéléseink során, mi nemcsak hogy hagyjuk, hanem ösztönözzük is a résztvevőket a megfelelő formában való improvizációra. Így áll vissza a régi rend. A zenét ma csak fogyasztó emberből ismét muzsikát alkotó, előadó és hallgató ember lesz egy személyben.

A magyar népzene és a klasszikus zene könnyebben érthető rétegein kívül megismerkedünk más népek zenei világával, dallamaival, miközben rengeteg különleges hangszert is kipróbálunk az ütős, fúvós és húros hangszerek birodalmából.
Lehetőség van mindenki számára, például egy csodálatos hangszerrel, a hárfával is megismerkedni. (A hárfa neve Sárika és nagyon barátságos kedves hangszer. Alig várja, hogy megszólaltassák.)
Játékos zenés foglalkozásainkat olyanok számára ajánljuk, akik a világ „tumultusa” helyett azt „a meleg csendet”, igazi örömöt választják, amely a valódi muzsikát kedvelő, boldog embert (gyermeket és felnőttet) jellemzi.

Szeretettel várjuk tehát óvodai csoportok, általános iskolai és gimnáziumi osztályok, főiskolai egyetemi tanulócsoportok, munkahelyi közösségek, nyugdíjas klubok, baráti társaságok és egyéb más jellegű közösségek jelentkezését!

PEDAGÓGUSOK SZÁMÁRA AJÁNLJUK:

Zenés alkotó foglalkozásainkat különösképpen ajánljuk olyan pedagógusok, osztályfőnökök figyelmébe, akik tanulóiknak a fent említett, természetesen megélt, igaz élményeket szeretnék átadni. A zene pozitív hatásait megtapasztalhatjuk figyelemzavaros, magatartászavaros ill. hiperaktív gyermekek esetében is!
Tudjuk, hogy egy ilyen zenés alkalom csak a kezdete lehet valaminek, de szükség esetén segítséget nyújtunk a tanároknak a folytatáshoz is.
www.ertekesvagydivatos.hu | www.facebook.com/ertekesvagydivatos | |